Termékinformációk

Szkíták, hunok, magyarok
Szerző: Obrusánszky Borbála
Megjelenés: 2010
ISBN: 9789638846648
Terjedelem: 140 oldal
Állapot: Új
Nyelv: Magyar
Termékazonosító: 1590

A könyv tartalmáról

Már hozzáférhető a Karpatia Műhely által gondozott Temetetlen Múlt sorozat legújabb könyve. Obrusánszky Borbála tanulmányában nemzetünk több évezredes íjfeszítő múltja és ősi műveltsége kerül közérthetően bemutatásra.
A szakaszcímek jól mutatják, a régiek életének milyen területein mozog otthonosan a szerző: A szkíták eredete, Szkíta istenek, Szkíta városok, Fekete-tengeri mezővárosok, Szkíták Erdélyben, Művészet, Hitvilág, Görög-szkíta kapcsolat, A Hun birodalom részekre szakadása, Hun települések, Műveltség és nyelv, Hun királynévsor. 
 
Az utolsó írás Attila, a sambala harcos címen azt tárgyalja, hogy a nagykirály életműve, birodalomszervező tudása teljes természetességgel nőtt ki a lovas-íjász műveltségből, hiszen a nemzetéért, az emberi közösségek boldogulásáért sikeresen harcoló vezető alakja, mint igény, mint társadalmi elvárás, már évezredek óta a szkíta népek sajátja.
 
A könyvben ilyen meglepő sorok olvashatóak: „Az ottani szkíta sírokból a magyarral egyező leletek kerültek elő, de ezeket idehaza nem publikálták, pedig az ottani tárgyak között rábukkanhatnánk a koronás turulra, mely Attila, de Árpád címerállata is volt…” Meotisz mocsarai környékén tehát már előkerült korabeli ábrázolása a krónikáinkban emlegetett királyi jelvénynek! A zászlókon lobogó „koronás fejű madár” (Kézai Simon mester magyar krónikájának szavai) összekötő kapocs Atilla hun nagykirály és honvisszavívó Árpád között, nem véletlen, hogy itthon nem hallunk erről a szkíta sírból (!) előkerült különleges leletről.
 
Egy hosszabb fejezet foglalkozik a könyvben a szkíták és a kereszténység viszonyával. „Őseink, a szkíták vallásáról számos adat maradt fenn a külföldi krónikások
 

A szerző művei