Termékinformációk

Páli nyelv alapjai
Keleti nyelvek 1
Szerző: Fehér Judit
Megjelenés: 2023
Terjedelem: 332 oldal
Állapot: új
Nyelv: Magyar
Termékazonosító: 3414
Ár:
Ár:6,500 Ft

A könyv tartalmáról

Páli nyelv alapjai - Páli nyelvtan
 

A páli a théraváda buddhizmus szent nyelve. Az Indiában létrejött théraváda buddhizmus földrajzi elterjedtsége szerint (Srí Lanka, Burma, Thaiföld, Kambodzsa, Laosz) déli buddhizmus néven is ismert, s a mahájána buddhisták által hínajánának minősített iskolák közé sorolható.

A théraváda hagyomány a pálit a Sákjamuni Buddha által használt nyelvnek tartja, s az i.e. I. században Srí Lanka szigetén páli nye1ven írásba foglalt théraváda buddhista Kánont, a Tipitakát teljes egészében a Buddha szavaival (Buddha-vacsana) azonosítja.

A páli irodalom – a verstannal, a nyelvtannal foglalkozó értekezések és a történeti művek kivételével - teljes egészében buddhista témájú írásokat (a Kánonhoz kapcsolódó kommentárokat, alkommentárokat, kompendiumokat) foglal magában, s a ma is élő théraváda praxisnak köszönhetően még most is újabb alkotásokkal gazdagodik.

A páli nyelv – ellentétben a szanszkrittal – viszonylag gyorsan s könnyen elsajátítható. Rövid nyelvtanunk a teljesség igénye nélkül átfogó betekintést igyekszik nyújtani a páli nyelvtan rendszerének egészébe.

A szerző művei