Termékinformációk

Tantrák - Istenség-jóga a buddhizmusban
Szerző: Száraz Róbert
Megjelenés: 2024
ISBN: 978-615-81575-2-0
Terjedelem: 290 oldal
Állapot: új
Nyelv: Magyar
Termékazonosító: 3500
Ár:
Ár:4,990 Ft

A könyv tartalmáról

Tantrák - Istenség-jóga a buddhizmusban 
 
A tudományos történetírás szerint a tantrát tekintik az utolsó nagy buddhista irányzatnak. Ennek gyökerei a 2. századra nyúlnak vissza, de a 8. századra erősödött meg annyira, hogy egyes buddhista egyetemekre is bekerülve, a szerzetes-tudósok is elkezdtek vele foglalkozni, kommentárokat írva a különböző tantrákhoz. A mai Bihar és Bengál területén uralkodó Pála-dinasztia (760–1142) idején volt ennek a fénykora, ekkor alapították meg a vikramasílai és ódantapuri kolostor-egyetemeket,  amelyek a tantrikus buddhizmus központjai lettek és Tibetbe is főleg innen került át a kolostor-egyetemek buddhizmusa.
 
A szakrális történelem szerint a tantra nem kialakult, hanem manifesztálódott, vagy eljutott az emberi világba. Általában elmondhatjuk, hogy a tantrák Sákjamuni Buddha tanításai, és ezeket a tanításokat a dharma kerekének ezoterikus megforgatásakor nyilatkoztatta ki, amelyeket olykor a Földön, máskor más, nem emberi világokban tanított, rendszerint nem emberi formájában, hanem valamilyen energiaformában. Ilyen energiaforma például Kálacsakra, Hévadzsra, Jamántaka stb. A hallgatóság a legmagasabb szinten álló lényekből állt. A Csakraszamvara-tantráról például azt tartják, hogy a dákiník és más isteni lények őrzik a földi és más világok szent helyein, illetve a Tiszta Földeken, és amikor a lények karmája megengedi, a tantrát kinyilatkoztatják az emberi világban is.
 
Jelen munka a tantrikus buddhizmust igyekszik körbejárni, egyrészt történetileg, hisz egész Ázsiára máig meghatározó hatást gyakorolt. Ahol sikerült fennmaradnia – Tibetben, Mongóliában, Japánban, - , máig a szellemi gyakorlás egy erős irányzata, de még ott is – Délkelet-Ázsiában, Kínában, Indiában - ahol mára már különböző okok miatt megszűnt, hatása a domináns szellemi irányzatokban ma is érződik.
 
A második rész főleg a tantrák csoportosításával foglalkozik, ami a történelmi kutatások szerint egy izgalmas kaland, ugyanis bemutatja a tantrák fejlődésének útját. Illetve a csoportok legfontosabb tantrikus szövegeivel ismerkedhetünk meg, természetesen csak egy általános bemutatás szintjén, mivel ezek titkos szövegek és gyakran a „szürkület nyelvén” iródtak,.