Termékinformációk

Szamurájok
Japán harcos nemességének történelmi és vallási háttere
Szerző: Cathrina Blomberg
Fordította: Borbély Tamás
Megjelenés: 2004
ISBN: 9789638615107
Terjedelem: 270 oldal
Állapot: antikvár, remek állapot
Nyelv: Magyar
Termékazonosító: 515

A könyv tartalmáról

 
A szamurájok osztálya, Japán harcos nemessége - melynek tagjait helyesebb businak, 'lovagnak' hívni - hét évszázadon keresztül a japán történelem legmeghatározóbb tényezőjének számított. Vajon miben rejlett ezeknek a félelmetes, halálmegvető bátorsággal bíró harcosoknak az ereje és hatalma?
Blomberg alapos kutatáson nyugvó műve a busik szemszögéből kíséri végig Japán történelmét a kezdetektől egészen a XX. század elejéig. Következtetéseit a japán eszmetörténet legfontosabb forrásaival támasztja alá. Részleteket közöl a Heike monogatariból, "Az öt gyűrű könyvé"-ből, a Hagakuréból - hogy csak a legismertebbeket említsük.
Ez a monográfia több, mint egy történelemkönyv. Az események tényszerű közlése mellett azok eredetét: filozófiai és vallási (sintó, buddhista, konfucianus) okait vizsgálja, miközben a köztudatban sokszor felületesen ismert és félreértett etikai alapelveket, szokásokat vizsgál meg - mint pl. a hűség, a kötelesség, a szeppuku, a harcos erkölcs és ideál -, melyek a Busidón, a szamurájok íratlan etikai kódexén alapultak.
A japán történelem és kultúra megismerése és mély megértése lehetetlen a szamuráj-szellemiség tanulmányozása nélkül. Ehhez nyújt segítséget C. Blomberg átfogó és érdekfeszítő műve.
 

A szerző művei