Termékinformációk

A kínai gyógynövények titkai - Kulcs a tökéletes egészséghez
Szerző: Stefan Chmelik
Megjelenés: 2008
ISBN: 9639769083
Terjedelem: 192 oldal
Állapot: új
Nyelv: Magyar
Termékazonosító: 2119

A könyv tartalmáról

A kínai gyógynövények titkai - Kulcs a tökéletes egészséghez
 
Magyarországon teljes mértékben hiánypótló unikumként 2008 december elején jelent meg és került a könyvesboltokba Stefan Chmelik: A KÍNAI GYÓGYNÖVÉNYEK TITKAI c. gyönyörű könyve. A könyvet mindenki számára javasoljuk, akik többet szeretnének megtudni erről a témáról.
Azok számára, akik tájékozottabbak a kínai gyógynövények terén, hasznos segítség lehet a www.kinaiorvoslas.huoldalon megtalálható táblázat.,  mely abc sorrendben közel 1000 kínai gyógynövény latin megnevezését is tartalmazza. Ennek alapján különböző gyógynövény boltokban lehetőség van akár az itthoni beszerzésre is.
Ne felejtsük el azonban, hogy a Kínai Gyógynövény terápia alkalmazásához szükség van Kínai Diagnózis felállítására! Ebben nyújt nagy segítséget a fent említett, nemrég magyar nyelven is megjelent könyv.
A Hagyományos Kínai Orvoslás nyugaton gyakorlatilag egyet jelent az akupunktúrával és akupresszúrával, azaz manuálterápiával. Azonban ez a kialakult kép egyáltalán nem fedi a valóságot. A Kínai Orvoslás terápiás eszközei közül az egyik, nagyon fontos elem a farmakológia, azaz a gyógyszerek alkalmazásának tudománya. A Kínai Orvoslás gyógyszerei teljes mértékben a természetben fellelhető növényi, ásványi és ritkán állati eredetű alapanyagokból állnak. Semmiféle mesterséges, kémiai úton előállított anyagot nem tartalmaznak. Az állati eredetűek között korábban megtalálhatóak voltak misztikus felhangú anyagok, de voltak bizonyítottan hatásos alapanyagok is. Ma már egyre inkább visszaszorul ezeknek az állati eredetű készítményeknek az alkalmazása, nem utolsósorban az állatok védelme érdekében. Az európai és amerikai piacokról ezek az anyagok gyakorlatilag teljesen kiszorultak, illetve sosem váltak népszerűvé.   A gyógyszerek, gyógynövény készítmények sűrítmények, kapszulák, tinktúrák, forrázatok, teák formájában készíthetőek és érhetőek el.
A Kínai Gyógyászatban használatos gyógyszerek hatásmechanizmusa természetesen a Kínai Orvoslás alapelméletein nyugszik. A korabeli kínai analógiás gondolkodásnak megfelelően a  gyógyszerkeverékek összetételét a császári udvari berendezkedéséhez hasonlították.
Ennek alapján minden gyógykészítmény tartalmaz egy ún. "Császárt", azaz a legfontosabb vezető összetevőt, tartalmaz "Minisztereket", azaz adalékanyagokat, harmonizáló összetevőket, illevte "Asszisztenseket", amik gyakorlatilag nem mások, mint vektorok. Ez utóbbi szerep azt jelenti, hogy a különböző ízű hatóanyagok a test különböző Szerveibe jutnak el, és ott fejtik ki hatásukat. Így pl. a savanyú ízvektor a Májba, a keserű a Szívbe, az édes a Lépbe, a csípős a Tüdőbe, a sós ízvektor pedig a Vesébe irányítja a készítmény hatóanyagait.
A farmakológia szélesebb értelmezésben kitejed a táplálkozástudományra is. Hagyományosan egyes betegségek kezelésekor a kínai Gyógyászat komplex terápiát alkalmaz, azaz az akupunktúra, manuálterápia mellett gyógykészítményt is javasol, illetve előír bizonyos célzott módosításokat az étkezés, táplálkozás terén.
A Hagyományos Kínai Orvostudomány nyugati társához hasonlóan az ismert és használatos gyógynövényeket egy komplex, nagy terjedelmű kiadványban, az ún. Materia Medica-ban tartja nyilván.
A Hagyományos Kínai Gyógyászat táplálkozástudományi ismeretei felbecsülhetetlen értéket képviselnek. Természetszerűleg mentesek minden divathóborttól, értelmetlen és testpusztító diétától, azonban az elmélet pontosan és világosan megfogalmazza az egyes megbetegedések esetében szükséges étrendváltoztatást, illetve útmutatásokat ad az egészség személyre szabott megőrzéséhez.
VÉLEMÉNYEK:
A fordító előszava
Hiánypótló és különleges könyvet tart kezében az olvasó.
A Hagyományos Kínai Orvoslás nyugaton gyakorlatilag egyet jelent az akupunktúrával, azonban ez a kialakult kép egyáltalán nem fedi a valóságot. A Kínai Orvoslás mint tudomány, két alapvető elemből épül fel: a diagnosztikából és a hozzá tartozó klinikumból, azaz terápiás eljárásokból. Az akupunktúra a terápiás eljárások közül csupán az egyik, a gyógyszeres terápia, a manuálterápia és a légzés-és mozgásterápia mellett.
Könyvünk a nyugaton - és különösen Magyarországon - gyakorlatilag ismeretlen kínai herbalisztikát, azaz a gyógynövény terápiát mutatja be mindenki által könnyen érthető és olvasható módon.
Felsorolja azokat az úgynevezett széles spektrumú hatóanyaggal rendelkező gyógynövényeket, melyek alapját képezik az előregyártott gyógyhatású szereknek, tablettáknak, tinktúráknak. Ezek az előregyártott és nem specifikus szerek a figyelmeztetések és előirt adagok betartása mellett tökéletes biztonsággal szedhetőek.
A szóban forgó készítmények és alapanyagok Kínában, és lassan a fejlett nyugati országokban is egyszerűen megvásárolhatóak a kínai gyógyászattal foglalkozó boltokban. 
Sajnos Magyarországon egyelőre nem ez a helyzet. Nem léteznek sem Kínai Orvosi gyógynövényes szakboltok, sem a témához értő szakemberek. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy az alapanyagok nem szerezhetőek be. A szerző minden gyógynövény esetében megadja a latin megnevezést is, ami tökéletesen egyértelművé teszi a vásárlást. A latin neveket felhasználva ugyanis a legtöbb gyógynövény Magyarországon is megvásárolható a gyógynövényboltokban. Ha mégsem találnánk meg a keresett növényt, akkor azt könnyen helyettesíthetjük egy másik, hasonló hatású növénnyel. (a főzetek összetételét ne változtassuk meg) Ha ez nem lenne elég, vagy előre gyártott készítményeket szeretnék, úgy azokat  korunk technikáját, az internetet felhasználva meg is rendelhetjük külföldről.
Reméljük, hogy a könyv segítségével a szerző hasznos bepillantást nyújt a Kínai Orvoslás alapjaiba, gyógynövényterápiájába, és sok – a hétköznapi életben jól használható - hasznos ismerettel gyarapodhat az olvasó.

A szerző művei