Termékinformációk

A tibeti buddhizmus alapjai
Szerző: Kalu Rinpocse
Fordította: Malik Tóth István
Megjelenés: 2007
Kiadó: Filosz
ISBN: 978-963-87059-9-0
Terjedelem: 312 oldal
Állapot: Antikvár
Nyelv: Magyar
Termékazonosító: 180

A könyv tartalmáról

A tibeti buddhizmus alapjai átfogó képet ad arról a szellemi képzésről, amelyet a buddhizmuson belül vadzsrajánának, vagyis gyémántútnak neveznek. A könyv első fejezeteiben Kalu Rinpocse áttekintést ad a buddhista ösvény különféle megközelítéseiről, céljairól és eszközeiről. Ezt követően egy adott hagyományon - a kagyü gyakorlatrendszeren - keresztül vezeti be az olvasót az önátalakítás folyamatába, olyan átformáló erejű gyakorlatok részletes ismertetésével, mint a menedékvétel, a leborulások, a Dordzse Szempa tisztító meditáció, a mandalagyakorlatok és a gurujóga.

Ezután áttér a világiak fogadalmaira, majd a bódhiszattva-fogadalmakra és a tantrikus gyakorlók fogadalmaira. A könyv gyönyörű magyarázattal zárul a tárggyal végzett és tárgy nélküli meditációról, valamint a mahámudrá-meditáció fő kérdéseiről.

Életszerűen mutatja be a vadzsrajána buddhizmus jellegzetes guru - tanítvány kapcsolatát, továbbá a tanítványok lehetőségeihez igazodó különféle fogadalmakat. A könyv a tárggyal végzett és tárgy nélküli meditációt, valamint a mahámudrá-meditáció fő kérdéseit taglaló gyönyörű magyarázattal zárul.

Kalu Rinpocse 1905-ben született Kelet-Tibetben. Tizenöt évesen adta első nyilvános tanítását, és nem sokkal azután elvégezte a hagyományos három éves, három hónapos elvonulást. Később számos kiemelkedő tanító mellett tanult Tibetben, majd elvonult a hegyekbe.

Kalu Rinpocse sok évig tanított és elvonulásokat vezetett Tibetben. 1955-re újraélesztette a sangpa kagyü hagyományvonalat, és a karma kagyü hagyományvonal vezető lámája lett. Ekkor a tizenhatodik Gyalva Karmapa Indiába és Bhutánba küldte őt, hogy előkészületeket tegyen, mivel a kínaiak által megszállt Tibetből a menekültek tömeges kivándorlására lehetett számítani.

1971-ben Kalu Rinpocsét Őszentsége a Karmapa tanítókörútra küldte Nyugatra. Ezt követő látogatásai során - 1989-ben bekövetkezett haláláig - számos dharma- és elvonulóközpontot alapított Franciaországban, Svédországban, Kanadában és az Egyesült Államokban, hogy az érdeklődők behatóan tanulmányozhassák a kagyü hagyományt.

A szerző művei